Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви днес, че спирането на

...
Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви днес, че спирането на
Коментари Харесай

Дейвид Камерън: Забраната на износа на британско оръжие за Израел ще засили „Хамас“

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви през днешния ден, че прекъсването на продажбите на английско оръжие на Израел, в случай че той организира сухопътно нахлуване против град Рафах в линията Газа, ще ускори палестинската екстремистка формация „ Хамас “, съобщи Ройтерс.

 

Израел подреди през вчерашния ден на палестинците да се изтеглят от южния град в анклава, което се приема като знак за придвижване на подготовката за сухопътна интервенция, макар че президентът на САЩ Джо Байдън заплаши, че следователно ще забрани доставката на оръжие за Израел.

 

Камерън съобщи, че не поддържа интервенция в Рафах при неявяване на проект за отбрана на стотиците хиляди цивилни, които се укриват в града.

Същевременно той добави, че Англия е „ на радикално друга позиция “ спрямо тази на Съединени американски щати във връзка с оръжейните доставки за Израел. Той означи, че по-малко от един % от израелското въоръжение идва от Обединеното кралство и то към този момент се управлява от строга система за лицензи.

 

„ Ако решим, можем да отправим сходно политическо обръщение и да кажем, че ще предприемем тази политическа мярка “, съобщи Камерън в ефира на Би Би Си. „ Последният път, когато бях свикан да направя това, няколко дни по-късно Иран нанесе брутална офанзива против Израел, включваща 140 крилати ракети “, напомни той.

 

Според външния министър „ по-добро решение “ ще бъде контролиращият Газа „ Хамас “, да одобри съглашение за израелските заложници.

„ Хамас “ ще бъде засилен, съглашението за заложниците ще стане по-малко евентуално, в случай че просто обявим през днешния ден, че ще променим метода си на деяние по отношение на износа на оръжие, вместо да преминем през деликатен развой “, съобщи Камерън.

 

„ Хамас “ нападна Южен Израел на 7 октомври, мазета близо 1200 души и взе за заложници над 250 съгласно израелските калкулации. Военната реакция на Израел в Газа докара до гибелта на близо 35 хиляди палестинци, съгласно здравното министерство на анклава, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР